СТЫДИТИСЯ СТЫДѢТИСЯ стыжуся.

1. Испытывать чувство стыда, стыдиться

. И се глю҃щу ему, стыдѣахуся вьси противлѣющиися ему (κατησχύνοντο). (Лк. XIII, 17) Остр.ев., 106. 1057 г.

Еже есть бдѣти и хранити ризы сказаеть, не спати от добрыхъ дѣлъ, та бо суть стх҃ъ ризы, ихже аще кто лишенъ будеть, неволя нагу ходяще стыдѣтися (αἰσχύνεσθαι). (Откр. XV, 15–16, комм.) Апокал., 74. XIII в.

Члв҃комъ достоино стыдѣтися [вар. XVI в.

: стыдитися], егда от инѣхъ хвалимы бывають (αἰδεῖσθαι). Пч., 287. XV в. ~ XIII в.

Бѣжи блядущихъ философъ, иже ся не стыдять глщ҃е, такы же суть наша дш҃а, яко же и песья (οὐκ αἰσχύνονται). Шестоднев Ио.екз.&sup&1&sup&,&sup& &sup&V, 315. XV в.

Нагъ бѣста Адамъ ж<е> и Евва, и не стыдястася (Быт. II, 25: οὐκ ᾐσχύνοντο). (Дамаскин.Бог.) ВМЧ, Дек. 1–5, 194. XVI в.

~ XII–XIII вв.

Егда бо стыдѣтися подобаше, тогда таче сверѣпиетъ, вопиетъ, скачетъ, не точию укусити лютится, но и закусити неиствоствуетъ, яко ловець на ловъ тщится. (Сл. о дерзости) Сб.Друж., 50. XVI в.

|| Испытывать чувство стыда, неловкости за кого-, что-л. (Е)гда къто зъло творя, и не стыдиться о немъ, отяжьчя бо ему стру(пы) (и въ) отьчаяние приходить уже (ὅταν... μὴ αἰσχύνεται). Изб.Св. 1076 г.

, 290. Знаеми гнушаються мене... и ближьнии мои стыдяться [вар.: срамляются] мною. Кир.Тур. XV, 332. XIII в. ~ XII в.

Лице бо умываемо слезами, – доброта есть неувядаемая, но противу ему речеши: стыжуся скверны ради лица моего. Васс.Патр.&sup&1&sup&, 412. XVII в. ~ XVI в.

|| Считать для себя постыдным, унизительным (делать что-л.). Не стыдися вьсякому, съзъданому въ образъ Божни [так в ркп.], главы своя покланяти. Изб.Св. 1076 г.

, 167. (1407): Бѣ же кънязь въ Великомъ Новѣградѣ... Той же князь прииде посетити святаго въ манастырь, святый же целовавъ его, рече: «се здравствуй, святое ти княжение, со сыномъ своимъ». Князь же удивися, не видѣ сына, вопрошати стыдяся; тѣмъ и вѣстникъ прииде, возвещая рожество сыневне [так!]. Львов.лет. I, 224. XVI в.

2. Стесняться, смущаться.

Стыдися оца҃ и матере блудъмь, сильнааго и властелина о лъжи, судия и кънязя о съгрѣшеньи (αἰσχύνεσθε). Изб.Св. 1076 г.

, 367. Поминаита манастыря, чьрноризьць стыдитася и чьтѣта и милосрьдуита (αἰδεῖσθε). Там же, 479. Аще члв҃къ стыдивѣся, то кольми паче Ба҃ стыдѣтися подобаеть, купно и боятися, свѣдущего таины члв҃ча, яко то есть хотяи судити всему миру и отдати комуждо по дѣломъ его (εἰ... αἰσχυνόμεθα... αἰσχυνθῆναι δεῖ). Ефр.Сир. I, 6. 1269–1289 гг.

(1185): Половци же, аки стыдящеся воевъдъства его, и не творяхуть ему, но приставиша к нему сторожовъ &sup&.&sup&еι҃&sup&.&sup& от сно҃въ своихъ... но волю ему даяхуть, гдѣ хочеть, ту ѣздяшеть. Ипат.лет., 649. Ок. 1425 г.

Фисеусъ же не вѣрова еи, стыдяжеся и боляръ своих, повелѣ еи не ходити прѣд ся, ни видѣти ея к тому, съжалиси смръти дѣля сна҃ своего (αἰσχυνόμενος). Хрон.И.Малалы, IV, 366. XV в. ~ XIII в.

Царь же Левонтей вас пѣрет себя взять стыдитца, что де у него ус и борода побрита в кручине по царице. Посольство Елчина, 334. 1640 г.

Злая бо жена ни учения не слушает, ни церкви чтит, ни Бога ся блюдет, ни людеи ся стыдит, но вся укоряет, вся осужает. Сл.Дан.Зат., 44. XVII в. ~ XII в.

3. Испытывать чувство благоговейного страха, трепета.

Азъ же яко видѣхъ си и слъшахъ, убоявъся и вьсь въ страсѣ бывъ, одъва трепеща и стыдяся гла҃хъ еи: пусти мя и по семь сего не сътворю (δεδειῶς  [вм.: δεδιώς] ‘испытывая страх’). Патерик Син., 144. XI в.

Когда створиши ми от гонящихъ мя судъ, глх҃ъ оправданьихъ предъ цср҃и не стыдяхъся (Пс. CXVIII, 46: οὐκ ᾐσχυνόμην). Мерило пр., 27. XIV в.

А недругу не мъстити, и никому ни в чемъ ни для чего не норовити, дѣлати всякие гсд҃рвы дѣла не стыдяся лица сильныхъ. Ул.Ал., 93. 1649 г.

4. Избегать чего-л

., гнушаться чем-л. Та же вода приата утре и вечере временем, а мерою 9 зол<отников> – тогда пользу творит, кои брашном стыдятся и не помышляют ясти – тогда смысл брашну наводит. Леч. V, 414 об. XVI–XVII вв.

От приятия шафраннаго стыдится стомахъ приятия брашнаго. Травник Любч., 240 об. XVII в. ~ 1534 г.